Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

H άλλη άποψη...


                                                                     
 
 
 
 
                                                                Η άλλη άποψη...

                 Ουδείς υποστηρίζει ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν <<πόλη αγγέλων>> ή ότι ήταν η ιδανική πόλη,όπου βασίλευε η απόλυτη νομιμότητα, η ευταξία και η αισθητική σε όλη την έκτασή της. Το τι ακριβώς ήταν η <<Πόλις>>, θα ξετυλίγεται σι...γά-σιγά μέσα από αυτή εδώ τη σελίδα και θα αφορά όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της Βασιλεύουσας και μέσα από ένα πλήθος μαρτυριών και αναφορών από ιστορικές πηγές.

Παρακάτω παρατίθεται η <<άλλη άποψη>> …

                        Περιγραφή της Κωνσταντινούπολης από ένα ευρωπαίο περιηγητή
                <<Η ίδια η πόλη είναι βρωμερή και δυσώδης και σε πολλές περιοχές υποφέρει από μόνιμο σκοτάδι. Διότι οι πλούσιοι σκοτεινιάζουν τους δρόμους με [ψηλά] κτίρια και αφήνουν αυτά τα βρώμικα, σκοτεινά μέρη για τους φτωχούς και τους ταξιδιώτες. εκεί γίνονται φόνοι και ληστείες και άλλα εγκλήματα που αγαπούν το σκοτάδι. Ακόμη, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ζουν παράνομα στην πόλη, η οποία έχει τόσους άρχοντες όσους έχει πλούσιους και σχεδόν τόσους κλέφτες όσους έχει φτωχούς, οι εγκληματίες δεν γνωρίζουν ούτε το φόβο ούτε την ντροπή, επειδή το έγκλημα δεν τιμωρείται από το νόμο και ποτέ δεν έρχεται ολότελα στο φως. Από κάθε άποψη [η πόλη] υπερβάλλει κάθε μέτρο. Διότι, όπως ακριβώς ξεπερνά τις άλλες πόλεις στον πλούτο, έτσι τις ξεπερνά και στο κακό>>.
                                                          Odo του Deuil, De profectione Ludovici VII in orientem,
                                                            μετάφραση στα ελληνικά: Δημήτρης Τσουγκαράκης
                                                             από το βιβλίο των A.P. Kazhdan/Ann Wharton Epstein,
                                                      «Αλλαγές στον βυζαντινό πολιτισμό κατά τον 11ο και 12ο αιώνα»,

             Παρά τα αρνητικά σχόλια που κάνει ο ευρωπαίος περιηγητής, με μια δεύτερη ανάγνωση, ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει αρκετά θετικά χαρακτηριστικά της Πόλης:

 • Αφού αναφέρει ότι πολλές περιοχές της πόλης έχουν σκοτάδι, αυτό σημάνει ότι υπάρχουν άλλες (πιθανότατα πολλές) που είναι φωτισμένες. Να θυμίσουμε οτι η Πόλη ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο που φωτιζόταν, όταν ακόμα στην Ευρώπη δεν είχαν ιδέα τι θα πει φωτιζόμενη πόλη.
• Το σκοτάδι-σύμφωνα με τον ευρωπαίο περιηγητή -το δημιουργούν τα ψηλά και πιθανώς καλαίσθητα κτίρια. Συνεπώς η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που διαθέτει μεγάλα σπίτια κάτι που αποτελεί ένδειξη υψηλού βιοτικού επιπέδου. Την ίδια στιγμή στην δυτική Ευρώπη, οι πόλεις θύμιζαν χωριά, με ανυπαρξία κτιρίων και υποδομών.
• Η πόλη έχει νομοθεσία αλλά σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή το έγκλημα δεν τιμωρείται.
• Στην Πόλη υπάρχουν πολλοί πλούσιοι, πολλοί άρχοντες και πολύς πλούτος. Η ύπαρξη πλούτου μαζί βεβαίως με τον ανάλογο πνευματικό πολιτισμό (παιδεία, τέχνες, γράμματα, θεολογία κά) στοιχειοθετούν αυτό που ονομάζουμε προοδευμένη και αναπτυγμένη κοινωνία.
• Και μια τελευταία παρατήρηση: Οι ταξιδιωτικές αυτές εντυπώσεις γράφτηκαν την εποχή της προϊούσας παρακμής της Πόλης (12ο αιώνας) παραμονές της καταστροφικής και βάρβαρης άλωσης του 1204 από τους συμπατριώτες του περιηγητή που σίγουρα δεν λήστεψαν και δεν αφάνισαν μια φτωχή και υποανάπτυκτη Πόλη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου