Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Βυζαντινή Καστοριά και << Αλεξιάδα >>

 
 
 
         H υδάτινη πόλη που πλαγιάζει νωχελικά κοντά στη λίμνη, ξεχωρίζει, γοητεύει και συναρπάζει. Είναι γνωστή παντού για τις βιοτεχνίες γουναρικών, τα  περίφημα αρχοντικά της, τα βυζαντινά της μνημεία.H Kαστοριά, με τις 70 και πλέον εκκλησίες, είναι «ζωντανό  μουσείο». H μόνη πόλη στην Eλλάδα που σώζει αδιάλειπτη τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή μνήμη. Oι εκκλησίες, η μνημειακή   ζωγραφική, οι φορητές εικόνες και τα αρχοντικά, μάρτυρες ενός σπουδαίου παρελθοντος  που συνιστά ένα σύνολο ζωής, τέχνης και πολιτισμού χιλίων και πλέον χρόνων.
         Ταυτισμένη με τη λίμνη που βοήθησε στην άμυνα της πόλης αλλά και στην οικονομική της ανάπτυξη. Της έδωσε πάνω από όλα ταυτότητα. Φτάνοντας στην Καστοριά νιώθεις πλήρης:  από τη μια μεριά οι ορεινοί όγκοι, από την άλλη το υγρό στοιχείο. Είτε πήρε το όνομά της  από το μικρό ζώο, τον κάστορα, που τόσο βοήθησε στην ανάπτυξη της πόλης, είτε από το κάστρο όπως λέει η Άννα Κομνηνή,  η πόλη αυτή είναι σφιχτά  δεμένη με το βυζαντινό της παρελθόν.
       Ο Ιουστινιανός Α' μετέφερε  την πόλη σε «νησί» στο κέντρο της λίμνης και την περιέβαλε με διπλό τείχος, από το οποίο σήμερα μόνον σπαράγματα σώζονται. Το κάστρο αποτελούσαν δύο γραμμές τειχών που άρχιζαν από ένα μέρος της όχθης του λαιμού στα νότια, προχωρούσαν προς τη βόρεια όχθη της λίμνης και κατέληγαν στο ανατολικό μέρος της λίμνης. Εκεί το κάστρο γινόταν πιο φαρδύ και σχημάτιζε το ογκωδέστερο μέρος του νησιού, καταμεσίς της λίμνης
        Στα τέλη του 10oυ αιώνα (990) η πόλη κατελήφθη από τους Βούλγαρους για να ξαναγίνει  βυζαντινή το1018, ύστερα από επιτυχημένη πολιορκία του Bασιλείου B΄ Bουλγαροκτόνου. Tο 1082 την Kαστοριά κατέλαβε ο Bοημούνδος, γιος του αρχηγού των Nορμανδών Pοβέρτου  Γυϊσκάρδου. Eνα χρόνο αργότερα, το Φθινώπορο του 1083 ο Αλέξιος Κομηνηνός ανακατέλαβε την Καστοριά από τους Νορμανδούς και άρχισε για την πόλη  ένα μακρύ διάστημα ειρήνης, ανάπτυξης οικονομικής και πολιτιστικής. Σε ολόκληρο το 12ο αιώνα, η ευνοημένη από τη φύση πολιτεία της Καστοριάς, γνώρισε σημαντική οικονομική και πνευματική ακμή, όπως και άλλες πόλεις στην εποχή αυτή των Κομνηνών.
        Προς επιβεβαίωσης της ανάπτυξης αυτής έρχεται η μαρτυρία του Άραβα γεωγράφου του 12ου αιώνα Edrisi. Περιγράφει την Καστοριά ως μια πλούσια, αναπτυγμένη, πολυάνθρωπη πόλη, με τη λίμνη της, στην οποία αφθονούσαν τα ψάρια και με μεγάλα χωριά γύρω της. Ακόμη το χρυσόβουλο που καθόριζε τα προνόμια των Βενετών του Αλέξιου Γ΄ Άγγελου το 1198 για την περιοχή της Καστοριάς, μαρτυρεί την εμπορική κίνηση της πόλης με την παρουσία των Βενετών. Την πνευματική ακμή δηλώνουν οι στενές σχέσεις των επισκόπων της με την Πόλη, οι εκκλησιές με τις αγιογραφίες τους και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

                      Βυζαντινό -- μεσαιωνικο φεστιβάλ    <<Αλεξιάδα>>
Μια πόλη πάνω στην λίμνη. Ένα κάστρο πάνω στην πόλη. Το ίχνος του στα νερά της.
          Στην Καστοριά ο δήμος σε συνεργασία με τη Μητρόπολη και συλλόγους της περιοχής διοργανωνει για δεύτερη χρονια, από τις 22 Αυγούστου ως την 1η  Σεπτεμβρίου, το 2ο μεσαιωνικό φεστιβάλ << Αλεξιάδα>> σε ανάμνηση της επικής  απελευθέρωσης της πόλης  από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό το 1083 μ.Χ.
          Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο και ενδιαφέρον φεστιβάλ καθώς μεταφέρει την ιστορία στο σήμερα μέσα από μουσική, εικόνες, γεύσεις και χρώματα.
          Οι  επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν σε ιστορικά μνημεία πλαισιωμένα με εικόνες και ήχους, να απολαύσουν μουσικές συναυλίες, παρελάσεις, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, να διασκεδάσουν στην Υπαίθρια Μεσαιωνική Βυζαντινή Αγορά και να παρακολουθήσουν θεατρικά δρώμενα καθώς και την φαντασμαγορική αναπαράσταση της ιστορικής παράδοσης της πόλης στον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό.
         Η Καστοριά η πιο <<βυζαντινή>> ίσως πόλη του Ελλαδικού χώρου, με έντονο το φυσικό τοπίο, με τα διάσπαρτα μνημεία της και τη φυσική της ομορφιά, προσφέρεται για το ταξίδι στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της.
          Πληροφορίες και όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη διεύθυνση

http://fouit.gr/2013/07/%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B1-2013-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1/

1 σχόλιο: