H μάχη του Κοσσυφοπεδίου 1389
Η επέκταση και η εξάπλωση των Οθωμανών προχωρούσε στα Βαλκάνια, με τους Τούρκους μπέηδες και πασάδες να προσπαθούν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους μεταξύ των σλαβικών, βουλγαρικών και ελληνικών κοινοτήτων. Νέος σουλτάνος είναι ο γιος του Ορχάν, Μουράτ ο Α΄, με το κράτος των Οθωμανών να εκτείνεται στα δυτικά ως το Μοναστήρι, βόρεια ως τη Νις και να περιλαμβάνει και τη Θεσσαλονίκη.
Η προσπάθεια των Σέρβων να αποτινάξουν την τουρκική κυριαρχία θα έχει μια πρόσκαιρη επιτυχία. Το 1387 θα νικήσουν τους Τούρκους κοντά στις όχθες του ποταμού Τόπλιτσα. Δυο χρόνια αργότερα οι Τούρκοι με το Μουράτ επικεφαλής, θα κινηθούν εναντίον τους με τιμωρητικές διαθέσεις.
Νωρίς το πρωί της 15ης Ιουνίου του 1389, την ώρα που ο Σουλτάνος προετοιμαζόταν για τη μάχη, θα μπει στη σκηνή του ένας Σέρβος και θα τον μαχαιρώσει στην καρδιά. Ωστόσο οι Τούρκοι θα συνέλθουν γρήγορα, καθώς στην εκστρατεία συμμετείχαν οι δυο του γιοι. Ο μεγαλύτερος, ο Βαγιαζήτ, αναλαμβάνει αμέσως την ηγεσία, η είδηση της δολοφονίας τους Σουλτάνου αποσιωπάται και μάχη αρχίζει με τους Τούρκους να νικούν μέχρι το τέλος της μέρας τους Χριστιανούς. Ο Βασιλιάς των Σέρβων Λάζαρος αιχμαλωτίζεται και θανατώνεται στη σκηνή που δολοφονήθηκε ο Μουράτ. Ο Βαγιαζήτ ανακηρύσσεται και επίσημα Σουλτάνος και, για να μην υπάρξει θέμα αμφισβήτησης της εξουσίας του, διατάζει τον απαγχονισμό του αδερφού του.
Στη Κωνσταντινούπολη η είδηση της ήττας σήμαινε τον εκφυλισμό της παμβαλκανικής κίνησης. Η προσπάθεια για μια <<Ορθόδοξη σταυροφορία>> σκόνταφτε στους τοπικούς ανταγωνισμούς, στην αδυναμία των βαλκανικών κρατών και στην απουσία ενός ισχυρού κέντρου που θα ενοποιούσε και θα οργάνωνε μια τέτοια κίνηση. Κάθε προσπάθεια στο μέλλον για μια <<ορθόδοξη>> βαλκανική σταυροφορία ναυάγησε οριστικά.
Η ήττα στο Κοσσυφοπέδιο εξασφάλιζε στους Τούρκους την κυριαρχία στα Βαλκάνια, με ελεύθερες ορισμένες περιοχές της Αλβανίας και της Ελλάδας . Το 1394, τουρκικός στρατός θα εισβάλλει στην Πελοπόννησο για να καταστήσει τους τοπικούς ηγεμόνες φόρου υποτελείς στο Σουλτάνο. Ο Βαγιαζήτ θα σχεδιάσει την πολιορκία της Πόλης, όμως θα τον καθυστερήσει η σταυροφορία της Δύσης…
Μνήμες απο τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου στη σημερινή τέχνη - "Το κορίτσι απο το Κοσσυφοπέδιο" (Kosovka djevojka)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο Σεράγεβο, πρίν και μετά τον πόλεμο: Bijelo Dugme - Jer Κad ostariš
Ο αγώνας με τον χρόνο, «που όλους θα μας νικήσει»
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/11/bijelo-dugme-jer-ad-ostaris.html