Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

H βυζαντινή πριγκίπισσα της Γερμανίας Θεοφανώ

        


                Η ιστορία των σχέσεων και της αλληλεπίδρασης των δύο λαών ξεκινά από πολύ παλιά. Μαρτυρίες έχουμε ήδη από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (330-1453), όπου η προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ Ανατολής και Δύσης κορυφώθηκε με το γάμο του Γερμανού αυτοκράτορα Όθωνα ΙΙ. και της Ελληνίδας πριγκίπισσας Θεοφανώς από την Κωνσταντινούπολη στις 14. Απριλίου 972, στο Ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.
             O Ιωάννης Τσιμισκής για πολιτικούς – στρατιωτικούς λόγους, για να πολεμήσει απερίσπαστος τους Άραβες, έκλεισε ειρήνη με τον Όθωνα της Γερμανίας, στέλνοντάς του ως νύφη, για το γιο του, την ανιψιά του Θεοφανώ. Από την άλλη, οι Γερμανοι και ο Όθων επιδίωκαν το διπλωματικό αυτό γάμο για να ενισχύσουν την αυτοκρατοριή τους ισχύ.
               Η Θεοφανώ ενδυνάμωσε και προώθησε τις πολιτικές και πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών και άσκησε μεγάλη επιρροή στην τέχνη, στη νομοθεσία αλλά και στην πολιτική της τότε γερμανικής οθωνικής αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας της πολλοί Έλληνες, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων αλλά και έμποροι, εγκαταστάθηκαν στην Κολωνία και μετέδωσαν στοιχεία του βυζαντινού πολιτισμού. Η δυτική πλευρά στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στην Κολωνία κτίστηκε κατόπιν δική της εντολής. Εκεί βρίσκεται σύμφωνα με τη θέλησή της ο τάφος της από ελληνικό άσπρο μάρμαρο. Η ίδια έφερε στη Γερμανία τη λατρεία του Αγ. Νικολάου.
              Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προώθησε η Θεοφανώ τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και έφερε ως δάσκαλο των Ελληνικών τον ποιητή Μιχαήλ Μασάφρα από τον Τάραντα της σημερινής Σικελίας.Από το γάμο Θεοφανούς – Όθωνος Β’ εγεννήθη ο Όθων Γ’, ο οποίος λόγω θανάτου του πατέρα του ανήλθε στο θρόνο σε ηλικία 3 ετών μόλις, με Αντιβασίλισσα τη μητέρα του, που ουσιαστικά κυβέρνησε τη Γερμανία (972 – 983), την οποία στο μέτρο του δυνατού εκπολίτισε, όπως παραδέχεται ο Γερμανός ιστορικός Φ. Σλόσσερ.
             



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου