Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

TA ΔΗΜΗΤΡΙΑ


Τα Δημήτρια είναι πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, προερχόμενος από την αρχαιότατη εμποροπανήγυρη με το ίδιο όνομα. Τα Δημήτρια ιδιαίτερα κατά τον 13 και 14 αιώνα ήταν μια κορυφαία γιορτή για την πόλη που πλέον είναι μια μεγαλούπολη, ...ικανή να σταθεί επάξια απέναντι στην Κωνσταντινούπολη.
Η αγάπη που είχαν οι Θεσσαλονικείς για τον Άγιο Δημήτριο τους οδήγησε στην καθιέρωση γιορτής προς τιμήν του. Η γιορτή είχε εκκλησιαστικό και πνευματικό χαρακτήρα αλλά παράλληλα και εμπορικό και ψυχαγωγικό. Πλήθη ελλήνων και ξένων συνέρρεαν, προϊόντα όλων των ειδών της εποχής μεταφερόταν με κάθε τρόπο για να εκτεθούν και να πωληθούν. Η γιορτή στην αρχή γινόταν στο χώρο γύρω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, αργότερα όμως μεταφέρθηκε έξω από την πόλη εξαιτίας της μεγάλη κίνησης.

Ο καθηγητής Ιστορίας Αδαμάντιος Αδαμαντίου σημειώνει:
<< Άπειρες σκηνές μετέβαλλαν την πεδιάδα σε πόλη. Εκεί μπορούσες να βρεις και να θαυμάσεις ό,τι ήθελες >>

Από μια πηγή τη εποχής διαβάζουμε τα παρακάτω:
«…Η πανήγυρις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη έχει την ίδια σημασία που έχουν τα Παναθήναια στην Αθήνα και τα Πανιώνια στη Μίλητο και είναι η σημαντικότερη για τους κατοίκους της Μακεδονίας. Η πανήγυρις αρχίζει έξι μέρες πριν από τη γιορτή… Και δεν συρρέουν μόνον οι ντόπιοι και από τις γύρω περιοχές, αλλά από παντού, Έλληνες και ξένοι από την περιοχή του ποταμού Ίστρου και τη Σκυθική χερσόνησο, από την Καμπανία, την Ιβηρία αλλά και Κέλτες και άλλοι, πέρα από τις Άλπεις … Οι σκηνές σχηματίζουν δύο μακριές γραμμές και μέσα μπορείς να δεις ό,τι εμπόρευμα βάζει ο νους σου από υφάσματα και νήματα για ρούχα ανδρικά και γυναικεία, από τη Βοιωτία και την Πελοπόννησο αλλά και όσα φτάνουν από την Ιταλία με ελληνικά εμπορικά πλοία…Οι έμποροι φέρνουν τις πραμάτειες τους απευθείας από τις χώρες τους στη Θεσσαλονίκη αλλά εκείνοι από τη Μαύρη Θάλασσα τα στέλνουν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί φτάνουν εδώ φορτωμένα σε άλογα και μουλάρια…»
Ψευδο-Λουκιανός, Τιμαρίων, 12ος αιώνας
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου