Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ο διάλογος μεταξύ Ηρακλείου και του εκθρονισθέντος Φωκά


     
  
 
 
 
 
 
  -«Ούτως, άθλιε, την πολιτείαν διώκησας;
   -«Συ κάλλιον   έχεις διοικήσαι;»                                      

     Ο διάλογος μεταξύ Ηρακλείου και του εκθρονισθέντος Φωκά
                       Το 609 ο Ηράκλειος σαλπάρει με στόλο από την Καρχηδόνα ενώ παράλληλα στρατιωτικά τμήματα κινούνται από την ξηρά με επικεφαλής τον εξάδερφό του Νικήτα. Προορισμός τους είναι η Βασιλεύουσα, με σκοπό να ανατρέψουν τον σφετεριστή και επικίνδυνο αυτοκράτορα Φωκά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι χρονικογράφοι της εποχής περιγράφουν τον Φωκά ως ένα σκληρό, βίαιο, αδίστακτο και ανίκανο αυτοκράτορα. Ακόλαστος , μεθυσμένος και κτηνώδης ήταν ο πρώτος που εισήγαγε ανελέητες μεθόδους βασανισμού των πολιτικών του αντιπάλων.
                  Κατά τη διαδρομή, από όλα τα μέρη που περνά, συναντά ενθουσιώδη υποδοχή και ενισχύεται με άνδρες που σπεύδουν να ενταχθούν στις δυνάμεις του. Ήταν νέος, μεγαλόσωμος με ξανθά μαλλιά και επιβλητικό παρουσιαστικό. Πολύ σύντομα θα αποδείκνυε την αξία σε όλα τα επίπεδα και θα καταλάμβανε περίοπτη θέση στη Βυζαντινή Ιστορία.
                  Εισέρχεται θριαμβευτής στην Πόλη με την υποστήριξη των Πρασίνων και χωρίς μάχη. Η ανακτορική φρουρά των Εξκουβιτόρων αυτομολεί στην πλευρά του και τελικώς ο Φωκάς συλλαμβάνεται.
                     Τότε διεξήχθη ο περίφημος διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Ηράκλειος με επιβλητική μεγαλοπρέπεια τον ρωτά: <<Αυτός είναι λοιπόν ο τρόπος, με τον οποίο διοίκησες την αυτοκρατορία;>>. Ο Φωκάς τον κοιτάζει με απάθεια και απαντά: <<Γιατί; Μήπως εσύ θα την κυβερνήσεις καλύτερα;>> Τα λόγια αυτά θύμωσαν αλλά και αιφνιδίασαν τον Ηράκλειο. Η απάντηση αυτή, θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του και θα την ανακαλεί κάθε φορά που θα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες επιλογές ή θα κρίνεται για κάποιες αποφάσεις του. Η κατάληξη βέβαια του Φωκά ήταν ο θάνατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου