Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

  από το βιβλίο – βιογραφία << Ηράκλειος>> του Κώστα Κυριαζή

             Ανέβηκε ψηλά ο ήλιος στο στερέωμα, πύρωσε την πλάση. Τριάντα μία του Ιούλη ήταν, ημέρα Πέμπτη, 626 χρόνια μετά τη γέννηση του Ιησού. Έβραζε τις αρματωσιές ο ήλιος, έτρεχε ο ιδρώτας ποτάμι, γλίστραγαν στα χέρια το σπαθί και το τζικούρι, τα κορμιά Αβάρων και Ρωμαίων άρχισαν να νιώθουν τη χαύνωση της κούρασης. Κανείς όμως δεν υποχωρούσε, κανείς δεν έλεγε πως πέτυχε ή απότυχε σε κείνο που ποθούσε. Δέκα σκότωναν οι Ρωμαίοι, είκοσι προβάλλανε στη θέση τους. Μια σκάλα ρίχνανε, ένα σπαθί κόβαν, πέντε φύτρωναν ξανά.

            << Θαρσείτε … >> ακούστηκε βαριά φωνή, βγαλμένη από στόμα γεροντικό. <<Θαρσείτε, έρχονται άγγελοι τ’ ουρανού, κατεβαίνουν πύρινες οι ρομφαίες τους, θα συντρίψουν τον εχθρό. Θαρσείτε, έφτασε η ώρα των βαρβάρων.

         Ήταν όνειρο ή αλήθεια; Κλεφτά γύρισαν τη ματιά τους πίσω οι υπερασπιστές. Ο Σέργιος, το παπαδολόι, πάνω στα εσωτερικά τειχιά, κοντά τους. Και η εικόνα της, στα χέρια του να βλέπει τον εχθρό εκεί που πίεζε περισσότερο, εκεί που δεν άφηνε τους υπερασπιστές να πάρουν ανάσα.

           Λύγισαν οι Αβαροι, τα ρεσάλτα τους αδύνατα φάνταζαν πια στους Ρωμαίους. Γκρεμίστηκαν οι σκάλες τους, ρίξαν κι άλλες μπάλες πυρωμένες. Άλλοι δεν φανήκαν. Σταμάτησαν. Φωνή θριάμβου ακούστηκε από την πύλη Πολυανδρίου ως την Πέμπτη, κει που γινόταν ο μεγάλος χαλασμός. Ξέπνοη αδυνατισμένη η τελευταία προσπάθεια των Αβάρων.
<<Νίκη!>> ούρλιαξαν χίλια στόματα. <<Νίκη!>>
<<Ωσαννά εν τοις Υψίστης, ότι Κύριος ετρόπωσε βαρβάρους >>, έψαλλε το παπαδολόι.
         
Πισώστρεψαν οι Άβαροι, άφησαν τους λαβωμένους τους, τις σκάλες, τ’ άγκιστρά τους. Γύριαν την πλάτη, φύγαν. Ξύλινη και σιδερένια βροχή οι σαγίτες τούς δαγκώσαν. Τρέχοντας διαβήκαν το παρατείχιο. Οι βαλλίστρες που είχαν σωπάσει, όσο ήταν σιμά οι οχτροί, μπήκαν πάλι στο χορό. Μια- δυο στιγμές και οι πετράριες και οι κριοί και τ΄άλλα μάγκανα.

<< Ωσαννά εν τοις Υψίστοις!>>.
           Ο Σέργιος έστρεψε ζερβά και δεξιά τη θεία εικόνα Της. Έπεσαν τα σπαθιά από τα χέρια, τα τζικούρια και τα κοντάρια. Γονάτισαν οι υπερασπιστές της Νέας Ρώμης, σταυροκοπηθήκανε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου